Ibrahimaj: Rritja e çmimeve pozitive, aryesja pse duhet ta marrim borxhin këtë vit

Ministrja e Ekomomisë Delina Ibrahimaj në Komisionin e Ekonomisë dhe Financave ka thanë se rritja e çmimeve është pozitive deri në një nivel të qëndrueshëm dhe sipas saj, inflacioni deri në 3% është i qëndrueshëm.

“2.5% inflacion është inflacion më se i qënderueshëm. Rritja e çmimeve është pozitive në vend derisa nuk arrin një nivel të shqetësueshëm. Deri në nivelin 3% inflacioni është i qëndrueshëm. Parashikimet e FMN nuk parashikojnë rritje të inflacionit përtej 3% madje gjatë vitit të ardhshëm do shkojmë në 3%. Brenda inflacioni ka grup çmimesh  që performojnë ndryshe, kame çmime më të larta dhe më të ulëta”, tha Ibrahimaj.

Në lidhje me diskutimin në komision për marrjen e eurobondit 500-700 milionë euro, duke qenë se Banka Botërore ka paralajmëruar një shtrëngim monetar vitin e ardhshëm, Ibrahimaj tha se është në interesin tonë që të marrim borxh këtë vit pasi vitin tjetër kostoja do të jetë më e lartë.

“Kostoja e borxhit ka ardhur ndër vite duke u reduktuar. Është ndikuar nga stabiliteti makroekonomik, sa i përket maturimit patjetër që një maturim më i gjatë ka kredibilitet më të gjatë në ekonomi. Objektivi ynë është që në 2023 afati i maturimit të shkojë në 864 ditë maturim. Është në interes që maturitetet të zgjaten. Vitin e ardhshëm të gjithë BB janë duke paralajmëruar një shtrëngim monetar. Është në interesin tonë të marrim një borxh, të marrim një shifër më të madhe këtë vit e të mos dalim në tregje vitin e ardhshëm.  Të gjitha gjasat janë që gjasat në tregje ndërkombëtare në vitin e ardhshëm të jetë më e shtrenjtë”, deklaroi ajo./albeu.com


Shtuar 25.10.2021 11:03