Gjashtë gjërat që rrezikoni kur flini vonë

Nëse jeni person i natës, nata është padyshim pjesa juaj e preferuar e 24 orëve. Orët e mbrëmjes ju lejojnë të nxirrni në pah të gjithë krijimtarinë tuaj, pa pasur nevojë askush t’ju ndërpresë dhe në përgjithësi ndiheni më aktivë, edhe deri në orët e para të mbrëmjes. Por zakoni për të fjetur natën vonë ka një anë edhe më të errët.

Një keqkuptim i madh mes njerëzve që zakonisht punojnë deri në orët e vona të natës është se mungesa e gjumit gjatë natës mund të kompensohet duke fjetur gjatë ditës. Gjatë natës, mendja dhe trupi shërohen nga dëmtimet e shkaktuara nga stresi dhe puna e palodhur gjatë ditës. Diçka që nuk ndodh kur fle gjatë ditës. Ekspertët në fakt theksojnë se ka shumë probleme shëndetësore që lidhen me gjumin vonë natën. Por çfarë ndodh saktësisht me trupin tuaj kur nuk flini siç duhet?

Sëmureni më lehtë

Mungesa e gjumit në përgjithësi, por edhe mungesa e gjumit të mirë gjatë natës, mund të dëmtojë aftësinë e trupit për të luftuar sëmundjet. Një sistem i dobët imunitar në thelb do të thotë se është më e lehtë të sëmuresh. Studiuesit madje kanë zbuluar një marrëdhënie reciproke midis gjumit dhe sistemit imunitar. Me fjalë të tjera, mund t’ju nevojiten orë shtesë të çmuara gjumi ndërsa trupi juaj lufton një mikrob ose virus.

Kur flini vonë, zemra juaj vuan

Si kohëzgjatja e shkurtër e gjumit (më pak se 5 orë në natë) dhe kohëzgjatja e gjumit të gjatë (9 ose më shumë orë) janë treguar të kenë një ndikim negativ në shëndetin e zemrës, sipas një analize të botuar në Gazetën Evropiane të Zemrës. Në veçanti, rreziku i zhvillimit të sëmundjeve koronare të zemrës ose goditjes në tru rritet ndjeshëm me mungesën e gjumit të natës.

Nuk mund të mendosh

Edhe humbja e një nate gjumi mund të çojë në disa probleme të mëdha njohëse, duke përfshirë kujtesën e dëmtuar, vendimmarrjen, arsyetimin dhe zgjidhjen e problemeve, së bashku me kohën e reagimit dhe vigjilencën.

Ti i harron gjërat

Orët e humbura të gjumit gjatë natës gjithashtu mund t’ju bëjnë të harroni gjërat më lehtë. Ka një numër në rritje kërkimesh që tregojnë se gjumi ka një ndikim në të mësuarit dhe kujtesën. Studiuesit sugjerojnë se gjumi i natës është kritik për procesin e konsolidimit të asaj që mësojmë. Me fjalë të tjera, ne kemi nevojë për pushim të duhur për të “kyçur” informacionin e ri dhe për t’i përkushtuar ato në kujtesën tonë.

Nëse flini vonë, mund të shtoni peshë

Mungesa e gjumit të natës më në fund mund të shtojë kilogramë në peshoren tuaj. Një studim shkencor ekzaminoi lidhjen midis gjumit dhe peshës në 21,469 të rritur mbi moshën 20 vjeç. Njerëzit që flinin më pak se 5 orë çdo natë gjatë studimit tre-vjeçar kishin më shumë gjasa të shtonin peshë dhe përfundimisht të bëheshin obezë.

Rritet rreziku i diabetit

Së bashku me një perimetër më të madh të belit, njerëzit që nuk flenë mjaftueshëm gjatë natës gjithashtu rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit. Studiuesit shikuan 10 studime të veçanta që u fokusuan në gjumin dhe diabetin. Gjetjet e tyre zbuluan se 7 deri në 8 orë gjumë në natë është diapazoni optimal për të shmangur problemet e insulinës që mund të çojnë në diabet.


Shtuar 24.09.2023 23:02