Genta Vangjeli: Tenderat e punëve publike nuk i nënshtrohen konkurencës, përdoren favoret politike

Zëdhënësja për Anti-Korrupsionin në Partinë Demokratike, Genta Vangjeli, ka denoncuar raste ku sipas saj, tenderat publikë nuk i nënshtrohen konkurrencës, por fitimi i tyre bëhet nëpërmjet favoreve politike.

Pak ditë më parë, Partia Demokratike, denoncoi Autoritetin Rrugor Shqiptar, lidhur me shpalljen e fituesve për disa procedura prokurimi për punë civile, për të cilët anëtarët e Komisionit të Vlerësimit të Ofertave po shantazhohen nga eprorët për t`i shpallur fitues këta operatorë.

Konkretisht, për procedurat ofertat e të cilave u hapën në datën 08 Maj 2024, me objekt:

Ndërtim rruga Berat-Ballaban, subjekti që pritej të shpallej fitues, dhe sic u paralajmërua nga ne, ishte firma me iniciale “C’ shpk.

Në datën 5 Qershor ARRSH shpalli këtë fitues kundrejt vlerës 19.7 milion euro. Sipas Open, Data procedura është vlerësuar me Flamur të kuq që dmth skualifikim i të gjithë operatorëve përveç fituesit.

Zgjerimi i rrugës së Ksamilit subjekti që pritej të shpallej fitues, siç u paralajmërua nga ne, ishte kompania me inicialet “A. C” shpk

Në dt 4 Qershor ARRSH shpalli fitues kundrejt vlerës 14.2 milion euro operatorin e paralajmëruar nga PD.Sipas Open Data edhe për këtë procedurë u skualifikuan të gjithë operatorët pjesëmarrës përveç fituesit.

Procedura me objekt: Zgjerimi i rrugës Elbasan – Qafë Thanë, Faza V, subjekti që pritej të shpallej fitues, siç u paralajmërua nga PD, ishte kompania inicialet G..C…. shpk.

Në dt 3 Qershor, ARRSH shpalli këtë fitues kundrejt vlerës 24 milion euro ose 99% e vlerës limit.

Sigurisht që edhe për këtë procedurë u skualifikuan të gjithë operatorët pjesëmarrës përveç fituesit.

Siç edhe theksuam në deklaratën tonë të mëparshme, punët publike nuk i nënshtrohen konkurencës e cila mundëson që gara dhe shqyrtimi profesional të zotërojnë, por përdoren favoret politike.

Për të shmangur çdo rrezik gjatë garës krerët e ARRSH e vendosin paraprakisht fituesin.