Gazprom pezullon dërgesat e gazit për tregtuesin holandez GasTerra

GasTerra nuk do të marrë më gaz nga Gazprom i Rusisë nga 31 maji, pasi refuzoi të pajtohej me kërkesat e Moskës për pagesë në rubla, thanë të hënën të dy kompanitë.

GasTerra, e cila blen dhe tregton gaz në emër të qeverisë holandeze, tha se kishte kontraktuar diku tjetër për dy miliardë metra kub gaz që pritej të merrte nga Gazprom deri në tetor.

Kompania është në pronësi të 50% të subjekteve qeveritare holandeze dhe 25% secila nga Shell dhe Exxon.

“Ne e kuptojmë vendimin e GasTerra për të mos rënë dakord me kushtet e pagesës të vendosura në mënyrë të njëanshme nga Gazprom,” tha ministri holandez i Energjisë Rob Jetten.

“Ky vendim nuk do të ketë pasoja për dërgimin fizik të gazit për familjet holandeze”.

Një deklaratë e GasTerra tha se vendosi të mos miratonte sistemin që kishte kërkuar Rusia, i cili përfshinte krijimin e llogarive që do të paguheshin në euro dhe më pas do të shkëmbeheshin me rubla.

Kompania tha se masa të tilla mund të shkelin sanksionet e Bashkimit Evropian dhe gjithashtu tha se rruga e pagesës paraqiste shumë rreziqe financiare dhe operacionale.

Shtuar 30.05.2022 19:27