Evropa përballet me thatësirën më të keqe në 500 vjet

Evropa po përjeton thatësirën e saj më të keqe në të paktën 500 vjet, me pothuajse dy të tretat e kontinentit në gjendje alarmi ose paralajmërimi, tha një agjenci e Bashkimit Evropian (BE).

Në raportin e tij analitik të gushtit, Observatori Evropian i Thatësirës (EDO) tha se rreth 47 për qind e Evropës është në kushte paralajmëruese për shkak të mungesës së madhe të lagështisë së tokës.

17 për qind e vendeve janë në gjendje alarmi.

“Thtësira e madhe që ka prekur shumë rajone të Evropës që nga fillimi i vitit është zgjeruar dhe përkeqësuar më tej që nga fillimi i gushtit,” thuhet në raport, duke shtuar se rajoni i Evropës Perëndimore-Mesdheut ka të ngjarë të përjetojë kushte më të ngrohta dhe më të thata se zakonisht deri në Nëntor.

Thatësira ka ndërprerë transportin e brendshëm dhe prodhimin e energjisë elektrike dhe ka ulur rendimentet e kulturave të caktuara, tha ai.

Thatësira aktuale duket të jetë më e keqja në të paktën 500 vjet, duke supozuar se të dhënat përfundimtare në fund të sezonit konfirmojnë vlerësimin paraprak, tha Komisioni Evropian në një deklaratë.

Të korrat verore kanë pësuar, me rendimentet e grurit të misrit në vitin 2022 të vendosur të jenë 16 për qind nën mesataren e pesë viteve të mëparshme dhe rendimentet e sojës dhe lulediellit janë caktuar të ulen përkatësisht me 15 për qind dhe 12 për qind.

Prodhimi i hidrocentraleve gjithashtu ka pësuar një goditje, me ndikim të mëtejshëm tek prodhuesit e tjerë të energjisë për shkak të mungesës së ujit për të ushqyer sistemet e ftohjes.

Nivelet e ulëta të ujit kanë penguar transportin në brendësi të lumit Rhine dhe gjetkë, me ngarkesat e reduktuara të transportit që ndikojnë në transportin e qymyrit dhe naftës.

Mariya Gabriel, komisionerja evropiane për inovacionin, kërkimin, kulturën, arsimin dhe rininë, tha: “Kombinimi i thatësirës së madhe dhe valëve të të nxehtit ka krijuar stres të paprecedentë në nivelet e ujit në të gjithë BE-në. Aktualisht po vërejmë një sezon të zjarreve në mënyrë të ndjeshme mbi mesatare dhe një ndikim të rëndësishëm në prodhimin e të korrave. Ndryshimet klimatike padyshim janë më të dukshme çdo vit.”