Emigrantët, Scholz: Ne duhet të reduktojmë flukset. Le të shohim modelin e Shqipërisë, së shpejti do të jetë në BE

“Ka migracion të parregullt, i cili duhet të reduktohet dhe do të ketë bashkëpunim të ngushtë me vendet jashtë Bashkimit Evropian, siç është rasti tani, për shembull me Turqinë, dhe mund të ketë të tjera.”

Këtë e tha kancelari Olaf Scholz teksa fliste në Malaga, në margjinat e kongresit të socialistëve të BE-së dhe duke iu përgjigjur një pyetjeje mbi paktin mes Italisë dhe Shqipërisë për CPR-të në vendin ballkanik.

“Gjermania ka një pozicion shumë të qartë”, tha Scholz, duke shpjeguar se nga njëra anë ne duhet të reduktojmë flukset e parregullta dhe nga ana tjetër “ne kemi nevojë për një migrim të rregullt të talenteve dhe fuqisë punëtore për të rritur ekonominë tonë dhe për të ruajtur sistemet tona të sigurimeve shoqërore”.

Duke komentuar paktin mes Romës dhe Tiranës, kancelari gjerman përsëriti: “Është kompetencë e qeverisë italiane dhe asaj shqiptare. Besoj se duhet të kemi parasysh se, nga këndvështrimi ynë, Shqipëria së shpejti do të jetë anëtare e BE-së dhe prandaj ne po flasim për një çështje se si t’i zgjidhim sfidat dhe problemet së bashku në familjen evropiane”.

Në lidhje me qëndrueshmërinë e modelit, Scholz u përgjigj: “Ne do ta ndjekim atë me kujdes. Ajo që ka rëndësi është krijimi i një mekanizmi solidariteti” në BE “dhe jo përpjekjet për të kapërcyer sfidat i vetëm”.

“Ajo që ka rëndësi tani në Evropë është të korrigjohen gjërat që nuk shkuan siç duhet, të ngrihet një mekanizëm solidariteti dhe të mos përpiqemi të kapërcejmë sfidat vetëm,” shtoi Schol.

“Dhe ky është aspekti pozitiv i reformës së Sistemit të Përbashkët Evropian të Azilit që po sillet tani në Parlamentin Evropian” dhe që “pritet të miratohet para përfundimit të këtij legjislature”, nënvizoi kancelari.