Editoriali i “The Guardian”: Perëndimi vazhdon t’i lejojë Vuçiqit hapësirën për të ndjekur agjendën e tij autoritare

Presidenti Vuçiç i shpalli zgjedhjet “më të pastra dhe më të ndershmet” në historinë e Serbisë, duke theksuar suksesin dërrmues të SNS.

Megjithatë, ekipi ndërkombëtar i vëzhguesve të OSBE-së, në një deklaratë, kritikoi zgjedhjet për mbajtjen në “kushte të padrejta”, të dëmtuara nga paragjykimi i medias, presioni ndaj punonjësve të sektorit publik dhe keqpërdorimi i burimeve publike.

Vëzhguesit theksuan gjithashtu raste të frikësimit, parregullsive serioze dhe pretendimeve për blerje votash dhe mbushje votash, thuhet në shkrimin e mediumit britanik.

Editoriali i Guardian i pozicionon zgjedhjet e fundit si pjesë e një tendence më të gjerë të “kapjes së shtetit” në Serbi, me normat demokratike dhe shtetin e së drejtës që po përkeqësohen gradualisht që kur SNS mori pushtetin mbi një dekadë më parë.

Editoriali përshkruan presidentin Vuçiç si një nacionalist autokratik, i cili, që nga viti 2017, ka mbikëqyrur një proces të konsolidimit të pushtetit, duke ngritur shqetësime për ndikimin e tij në Ballkanin Perëndimor.

Editoriali i plotë KËTU.


Shtuar 2.01.2024 22:15

Tags: ,