E rrallë, mjekët i heqin 1-vjeçares fetusin e binjakes nga kafka

Fetusi i një binjaku është hequr me kirurgji nga kafka e motrës së tij një-vjeçare, në një anomali mjekësore që ndodh shumë rrallë.

Mjekët në Kinë thanë se fetusi kishte zhvilluar gjymtyrët e sipërme, kockat dhe madje edhe thonjtë e duarve, që do të thotë se kishte të ngjarë të vazhdonte të rritej për muaj të tërë ndërsa ishte brenda motrës së tij, shkruan Daily Mail. 

Fetusi, i cili ishte rreth 10 cm i gjatë, u zbulua vetëm kur prindërit e çuan vajzën e tyre për skanime në spital, sepse ajo kishte një kokë të zmadhuar.

Fetus-in-fetu është termi mjekësor për fenomenet e rralla që shohin binjakët të bashkohen në mitër dhe njëri zhvillohet fizikisht brenda një tjetri.

Vetëm rreth 200 raste janë dokumentuar, nga të cilat 18 kanë ndodhur brenda kafkës.

Fetus-in-fetu është zbuluar gjithashtu në legen, gojë, zorrë dhe madje edhe në skrotum.

Gjendja shkaktohet nga ndarja jo e plotë e binjakëve identikë, të cilët formohen kur njëra vezë ndahet. Mjekët nuk e dinë saktësisht se si ndodh kjo.

Disa kanë teorizuar se binjaku i shëndetshëm lidhet me nënën nëpërmjet placentës, ndërsa tjetri lidhet me enët e gjakut të binjakut.

Ndërsa binjaku më i madh rritet, binjaku më i vogël përthithet në barkun e tyre. Shkencëtarë të tjerë kanë sugjeruar se kjo ndodh si rezultat i ndarjes së vonë të qelizave.

Fetusi i paqëndrueshëm mund të vazhdojë të zhvillohet për disa javë dhe muaj brenda vëllait të tij, madje duke formuar organe, kocka dhe gjymtyrë.

Rasti i fundit u zbulua në dhjetor në revistën Neurology të Akademisë Amerikane të Neurologjisë.

Vajza u dërgua në spital pasi shfaqi probleme me aftësitë e saj motorike.

Mjekët nuk dhanë detaje të mëtejshme, por ajo mund të përfshinte probleme me ecjen ose uljen e saj.

Skanimet CT zbuluan se vëllai ose motra e saj e palindur ishte shtypur në trurin e saj.

Ajo kishte gjithashtu hidrocefalus, grumbullimin e lëngjeve thellë brenda trurit që mund të shkaktojë zmadhim të kokës, përgjumje ekstreme dhe kriza.

Mjekët thanë se ajo kishte vazhduar të mbijetonte një vit pas lindjes, sepse ndante një furnizim gjaku me motrën e saj./Albeu.com.


Shtuar 9.03.2023 12:52