Franca tërheq ambasadorët nga SHBA dhe Australia pas paktit të ri

Franca ka vendosur mbrëmjen e sotme të tërheqë ambasadorët e saj në SHBA dhe Australia, pas iniciativës për krijimin e një mini-NATO.

Franca i ka tërhequr ambasadorët duke pretenduar se kjo është një thikë pas shpine për ta.

Sot, Presidenti amerikan Joe Biden demonstron vendosmërinë e tij për të kufizuar zgjerimin e ndikimit kinez në rajonin Indo-Paqësor duke shpallur një marrëveshje bashkëpunimi të sigurisë dhe mbrojtjes me Britaninë dhe Australinë.

Me Plani u quajt AUKUS (Australi – Mbretëria e Bashkuar – Shtetet e Bashkuara) dhe fillimisht marrëveshja trepalëshe e shpallur nga Joe Biden, kryeministri britanik Boris Johnson dhe kryeministri australian Scott Morrison përfshin planin që Australia të marrë një flotë nëndetëse me energji bërthamore.

Ky është një plan 18-mujor, i cili përfundon marrëveshjen kolosale ushtarake dhe ekonomike midis Australisë dhe Francës për blerjen e 12 nëndetëseve konvencionale të tipit Barracuda (nga Grupi Naval i kontrolluar nga shteti francez, i cili dëshiron të shesë fregatat Belh @ rra në Greqi.) E cila do të fillonte në 2023 dhe kishte një buxhet mbi 30 miliardë euro! Në deklaratat e tyre publike, Joe Biden, së bashku me Boris Johnson dhe Scott Morrison, iu referuan një plani 18-mujor për të krijuar një vendim për të furnizuar Marinën Australiane me nëndetëse me energji bërthamore.

“Nisma e parë sipas marrëveshjes AUKUS do të jetë blerja e nëndetëseve me energji bërthamore për Marinën Australiane, në mënyrë që të jemi në gjendje të mbrojmë interesat tona kombëtare dhe ato të miqve tanë rajonalë në të ardhmen,” tha Kryeministri Australian Scott Morrison.

 

 


Shtuar 17.09.2021 22:00