Dha dorëheqjen si kryeministër i Britanisë, Boris Johnson drejt “numrit 1” të NATO-s

Kryeministri në ikje i Britanisë së Madhe, Boris Johnson, pas dorëheqjes nga posti, pritet të jetë favorit për një tjetër detyrë të rëndësishme.

Johnson po fiton mbështetjen e konservatorëve të lartë për të qenë sekretari i ardhshëm i përgjithshëm i NATO-s.

Kryeministri po përmendet si një kandidat për të plotësuar postin kyç të mbrojtjes me presidentin aktual Jens Stoltenberg që pritet të tërhiqet në shtator të vitit të ardhshëm.

Johnson është politikani i fundit britanik që do të merret në këtë rol pas Ben Wallace, Sekretarit të Mbrojtjes, dhe Theresa May dhe David Cameron, të dy ish-kryeministra.

Koha e rolit do t’i lejonte Johnson pak kohë për të rikarikuar “fuqitë e tij” pasi të largohet nga posti i kryeministrit më 6 shtator.

Ai do të duhej të largohej si deputet për të marrë këtë rol, i cili emërohet unanimisht nga vendet anëtare të NATO-s.

Një kandidat britanik është sugjeruar prej kohësh për këtë rol për shkak të mosbesimit të SHBA-ve ndaj ndonjë figure të Bashkimit Evropian që merr detyrën, duke pasur parasysh sugjerimet e përsëritura të planeve për një ushtri të re të BE-së.

Britania është gjithashtu e besuar nga shtetet baltike dhe Johnson personalisht ka fituar pikë ndërkombëtare për ndihmën në ndërtimin e koalicionit ndërkombëtar kundër presidentit rus Vladimir Putin.

Deputeti Richard Drax, një anëtar i lartë konservator i komitetit të përzgjedhur të mbrojtjes, tha se do të mbështeste Kryeministrin për rolin.

Drax tha për “The Telegraph” se, “çdo britanik i shquar do të ishte një zgjedhje e shkëlqyer. Nëse vërtet kjo është ajo që Boris Johnson dëshiron të shkojë dhe të bëjë, sigurisht që unë do ta mbështes”.

Deputeti Mark Francois, një tjetër anëtar i komitetit të mbrojtjes, shtoi se, “njerëzit ndoshta do të grinden për trashëgiminë e Boris Johnson për vite me radhë, por një gjë që është qartësisht e padiskutueshme është mbështetja e tij absolutisht e vendosur për Ukrainën përballë barbarisë ruse”.

Megjithatë, kishte shqetësime në mesin e tunxhit të lartë, me Lord Dannatt, ish-kreu i Ushtrisë Britanike, duke thënë se ai nuk mund ta mbështeste Johnson për shkak të karakterit të tij.

Kreu i ardhshëm i NATO-s do të emërohej këtë shtator, por u vonua me një vit për shkak të krizës në Ukrainë.

Politikani i fundit i Mbretërisë së Bashkuar që u bë sekretar i përgjithshëm i NATO-s, një nga emërimet më të larta të mbrojtjes në botë, ishte Lordi Robertson i Port Ellen – i cili në atë kohë ishte Sekretar i Mbrojtjes së Punës – në 1999.