Dënohet shqiptari në Belgjikë, si u transportua 6.4 ton “e bardhë”, konfiskohen pasuri marramendëse

Të premten, gjykata penale e Antwerp-it dënoi 23 të pandehur me dënime me burg deri në trembëdhjetë vjet dhe gjoba deri në 200,000 euro.

Ata ishin pjesë e një organizate kriminale që importoi më shumë se gjashtë ton kokainë përmes portit të Antwerp-it midis nëntorit 2020 dhe majit 2021. Gjykata konfiskoi asete kriminale prej më shumë se 30 milionë euro.

Omar G. mori 13 vjet burg, Mounir El B. 11 vjet, Ilias El B. 12 vjet, Bledar S. 12 vjet dhe Mohammed 10 vjet. Omar G, Mounir, Ilias, Bledar, Mohammed B. dhe Ali T. janë urdhëruar të arrestohen menjëherë.

Hetimi për grupin rreth ish-kikboksierit Merksem, Omar G. filloi në mars 2021, pak ditë pasi u bë e ditur se hetuesit kishin goditur Sky ECC – kanali i preferuar i komunikimit i mafies së drogës. Më 15 mars, një shofer kamioni Merksem mori një kontenier në kalatën e frutave 188, në të cilin dogana sapo kishte gjetur më parë 818 kilogramë kokainë. Pas arrestimit të shoferit të kamionit, detektivët kanë shkuar në kërkim të klientit të tij. Mesazhet e përgjuara dhe të deshifruara Sky ishin një ndihmë e madhe.

Transporti i përgjuar i kokainës i çoi hetuesit te një numër i të njohurve të vjetër nga bota e drogës, të cilët tashmë ndodheshin në Dubai. Bëhej fjalë për ish-kikboksierin Omar ‘Patje Haemers’ G. dhe vëllezërit Mounir ‘Gino’ dhe Ilias El B. Sipas Prokurorisë Publike, ata ishin në krye të një organizate grumbullimi që kishte kompanitë e veta të transportit, pilotë, punonjës të korruptuar dhe shoferët e kamionëve. Grupi mbajti kontakte me klientët, duke përfshirë grupet e krimit holandez dhe shqiptar, dhe me furnitorë nga Amerika e Jugut. Për shembull, Ilias El B. udhëzoi stafin e tij të largimit të bënte foto para, gjatë dhe pas largimit “sepse pala tjetër (kolumbianët) e kërkonte këtë gjë.”

Një nga të dyshuarit në dosje është trafikanti shqiptar i drogës Bledar Seferi, përfaqësues i Kompania Bello, një kompani shqiptare që konsiderohet si një nga më të fuqishmet dhe më të pasurat në Evropë. Në vitin 2020, policia italiane i dha një goditje të fortë Kompanisë Bello. Bledar Seferi ka mundur t’i shpëtojë kërcënimit, por sipas është konsideruar si i dyshuar. Ndërkohë në Shqipëri, pasuria e tij dhe e familjes u sekuestrua si pjesë e një procedure antikorrupsion. Në Belgjikë, Bledar Seferi u dënua me dhjetë vjet burg në nëntor 2019 si drejtues i një organizate kriminale të përfshirë në ngritjen e plantacioneve të kanabisit dhe kontrabandën e kokainës. Ai ishte dënuar më parë edhe për kontrabandë droge në Itali.

Omar G. dhe Gino kanë pompuar sasi të mëdha kokaine në portin e Antwerpen për llogari të shqiptarëve. Grupi u përfshi në gjashtëmbëdhjetë tërheqje të suksesshme në gjashtë muaj, duke arritur 6,444 kilogramë. Një numër transportesh dështuan dhe u sekuestruan 1700 kilogramë.

Kreu ishte krimineli i drogës Omar ‘Patje Haemers’ G. Ai jetonte në Merksem, por tani qëndron në Dubai. Gjykata i dha dënimin më të rëndë: trembëdhjetë vjet burg, 200 mijë euro gjobë dhe konfiskim prej 5.5 milionë euro. Ai u ndihmua nga vëllezërit Mounir dhe Ilias EB nga Deurne, të cilët gjithashtu kanë munguar në Belgjikë prej disa kohësh. Ata morën respektivisht njëmbëdhjetë dhe dymbëdhjetë vjet burg, gjobë prej 200 mijë eurosh dhe konfiskim prej 6 milionë e 6.2 milionë eurosh.

Klientët e tyre përfshinin bandat holandeze dhe shqiptare. Bledar Seferi, lider i një klani shqiptar, u dënua me dymbëdhjetë vjet burg, 200 mijë euro gjobë dhe 2.8 milionë euro konfiskim. Gjykata urdhëroi arrestimin e menjëhershëm të Omar G., Mounir dhe Ilias EB, Bledar S. dhe dy të bashkëpandehurve. /albeu.com


Shtuar 27.01.2023 16:27