Cilat janë efektet anësore më të zakonshme të vaksinave kundër Covid-19?

Një në katër persona që do të marrin vaksinën Pfizer ose AstraZeneca do të ketë efekte anësore të lehta, si dhimbje koke dhe  lodhje, sipas studiuesve në Kings ‘College London në studimin e parë krahasues të dy vaksinave anti- COVID-19 në Mbretërinë e Bashkuar.

Gjetjet, të botuara në Lancet, zbuluan se efektet anësore filluan brenda 24 orëve pas marrjes së vaksinës dhe zgjatën për një deri në dy ditë.

Por cili është grupi më i rrezikuar për të zhvilluar simptoma pas vaksinimit?

Studimi përfshiu 627.383 përdorues të një aplikacioni të veçantë ZOE COVID, përmes të cilit ata raportuan efekte anësore sistemike dhe lokale për dozën e 1-të ose të 2-të pas vaksinimit me Pfizer dhe pas dozës së parë me AstraZeneca brenda 8 ditëve.

Efektet anësore të vaksinave

Nga të gjithë të vaksinuarit, 25.4% raportuan një ose më shumë efekte anësore sistemike – që nuk lidheshin  me vendin e injeksionit – dhe 66.2% lokale. Në veçanti, për vaksinën Pfizer përqindja ishte  13.5% dhe 22% përkatësisht pas dozës së parë dhe të dytë, ndërsa për dozën e parë të AstraZeneca 33.7%.

Efektet sistematike përfshinin dhimbje koke, lodhje, ethe, diarre, ethe dhe të përziera, ndërsa  lokale: ënjtje, ndjeshmëri, skuqje, kruajtje, djegie dhe ënjtje në nyjet limfatike. Dy faktorë që ndikuan në incidencën e simptomave ishin  mosha  dhe  sëmundja të tjera ekzistuese,  te moshat nën 50 vjeç dhe gratë kanë më shumë të ngjarë të kenë efekte anësore sistemike pas vaksinimit.

Vlen të përmendet se, në lidhje me rezultatet e provave klinike, të dhënat nga studimi për popullatën e përgjithshme treguan një incidencë shumë më të ulët të efekteve anësore për të dy vaksinat.

Në mënyrë indikative, në provat e Fazës III të Pfizer, efektet anësore u rritën në 71-83% dhe lodhja fizike në 34-47%, kur popullata e përgjithshme raportoi nivele përkatësisht më të ulëta se 30% dhe 10%. Përkatësisht, efektet anësore sistemike nga doza e parë e AstraZeneca në provat e Fazës III ishin 88% për personat e moshës 18-55 vjeç.

Gjetjet e studimit ishin gjithashtu të rëndësishme për efektivitetin e të dy vaksinave në zvogëlimin e infeksioneve të reja, me 58% për Pfizer 12 deri në 21 ditë pas dozës së parë dhe 69% të paktën 21 ditë pas dozës së parë  dhe me 39% dhe 69% përkatësisht për AstraZeneca.

Shtuar 5.05.2021 01:05