Çfarë ndodh me trurin tuaj kur konsumoni ushqime të ftohta

Ju mund të keni përjetuar një lloj dhimbje koke të shkurtër, por shumë të dhimbshme dhe specifike pasi keni konsumuar diçka të ftohtë, e cila ndodh kur hani akullore ose pini ujë të ftohtë.

Shumicën e kohës zgjat vetëm disa sekonda, dhe ju mund të shijoni menjëherë ushqimin ose pijen tuaj të ftohtë, por është e rëndësishme të mësoni rreth tij në mënyrë që të përpiqemi ta shmangim atë.

Albeu.com do t’ju shpjegojë sesi funksionon dhe çfarë ndodh me ne kur kemi ngrirjen e tmerrshme të trurit, por mos u shqetësoni, nuk është një gjendje serioze.

Si të dalloni një ngrirje të trurit?

Kjo ndodh pasi keni konsumuar me shpejtësi diçka të ftohtë, si akullore ose ujë, dhe ajo prek çatinë e gojës tuaj. Mund të ndodhë edhe kur sapo keni marrë frymë diçka shumë të ftohtë. Njerëzit zakonisht e përjetojnë atë kur moti është i nxehtë dhe ata konsumojnë diçka shumë të ftohtë. Ndjenja që marrim përfshin një dhimbje shumë të papritur dhe të mprehtë në pjesën e përparme të kokës. Dhimbja nuk zgjat shumë, zakonisht është disa sekonda ose deri në një minutë ose 2 në disa raste.

Shkaku i ngrirjes së trurit është ende pak mister

Kur konsumoni diçka të ftohtë, apo edhe ajër të ftohtë, po ndryshoni temperaturën në pjesën e pasme të fytit në kryqëzimin e arteries karotide të brendshme dhe arteries cerebrale të përparme. Dhe sipas neuroshkencëtarit Dwayne Godwin, trurit nuk i pëlqen ndryshimi, kështu që ngrirja e trurit është, në një farë mënyre, një masë parandaluese. Pra, kur i ftohti godet, ai shkakton zgjerimin dhe tkurrjen e këtyre arterieve dhe kjo është ndjesia që truri po e interpreton si dhimbje.

Ngrirja e trurit kundrejt migrenës

Hulumtimet tregojnë se ata që vuajnë nga migrena kanë më shumë gjasa të përjetojnë ngrirje të trurit. Sidoqoftë, ndryshimi më i madh dhe më i rëndësishëm midis të dyve është se ngrirja e trurit zgjat vetëm një kohë të shkurtër dhe largohet vetë pa pasur nevojë për mjekim. Ndërsa migrena, jo vetëm që zgjat më gjatë, por ato gjithashtu mund të shkaktojë shqetësime të tjera si të përziera.

Ju mund ta “trajtoni” një ngrirje të trurit mjaft lehtë

Siç e përmendëm, ngrirja e trurit nuk zgjat shumë, por nëse e përjetojmë ndonjëherë, ka disa mënyra të mira për ta bërë atë të përfundojë më shpejt. E para është të pini diçka që është e ngrohtë ose në temperaturë dhome. Mënyra tjetër është të shtypni gjuhën tuaj në pjesën e sipërme të gojës. Nxehtësia e tij do të transferohet në sinuset tuaja dhe do të ngrohë nervat që po bëjnë që truri të ngrijë. Mbajeni gjuhën atje derisa dhimbja të largohet.

Gjëja më e mirë për të bërë është ta shmangni atë krejtësisht

Pavarësisht se nuk është e rrezikshme për ne, është ende një ndjenjë e pakëndshme, ndaj nëse doni ta shmangni, hapat janë të thjeshtë. Shmangni marrjen e ushqimeve ose pijeve të ngrira dhe shmangni frymëmarrjen e ajrit shumë të ftohtë. Nëse keni diçka të ftohtë, përpiquni ta hani atë ngadalë. Dhe kur jeni duke ecur jashtë në temperatura të ulëta, një maskë për fytyrën ose një shall mund të ndihmojë në mbrojtjen nga ajri./albeu.com


Shtuar 24.12.2021 09:05