Çfarë janë gungat që na shfaqen poshtë lëkurës dhe kur duhet të shkojmë te mjeku

Një lipoma është një gungë yndyrore që rritet ngadalë dhe më shpesh ndodhet midis lëkurës dhe shtresës bazë të muskujve. Zakonisht nuk është e butë dhe mund ta lëvizni lehtë duke ushtruar pak presion me gisht. Lipomat zakonisht zbulohen në moshën e mesme. Disa persona kanë më shumë se një lipoma.

Lipoma nuk është kancer dhe përgjithësisht është e padëmshme. Trajtimi nevojitet nëse lipoma ju bezdis, ju dhemb ose vijon të rritet.

Simptomat

Lipomat mund të ndodhin kudo në trup. Ato janë të zakonshme në:

-Ndodhet pikërisht nën lëkurë. Zakonisht ndodhin në qafë, shpatulla, shpinë, bark, krahë dhe kofshë.

-Të buta dhe të brumosura në prekje. Ato gjithashtu lëvizin lehtësisht duke ushtruar pak presion me gisht.

-Përgjithësisht të vogla. Lipomat kanë diametër më pak se 5 cm, por ato mund të rriten.

Ndonjëherë janë të dhembshme. Lipomat mund të jenë të dhembshme nëse ato rriten dhe shtypin nervat e afërta ose nëse përmbajnë shumë enë gjaku.

Kur duhet të shkojmë te mjeku

Një lipoma është rrallë një gjendje e rëndë mjekësore, por nëse vëreni një gungë ose ënjtje diku në trupin tuaj duhet të kontrolloheni nga mjeku juaj.

Shkaqet

Shkaku i lipomave nuk është kuptuar plotësisht. Ato priren të jenë të trahëgueshme në familje, kështu që faktorët gjenetikë ka të ngjarë të luajnë një rol në zhvillimin e tyre.

Faktorët e rrezikut

Disa faktorë mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një lipome, duke përfshirë:

-Mosha 40-60 vjeç. Megjithëse lipomat mund të ndodhin në çdo moshë, ato janë më të zakonshmet në këtë grupmoshë.

-Gjenetika. Lipomat kanë tendencë të trashëgohen në familje./albeu.com