Çfarë i ndodh trurit tonë nëse qëndrojmë gjatë para celularit

Koha që kalojmë pas ekranit “vjedh” jo vetëm gjumin dhe psikologjinë tonë të mirë, por edhe rininë tonë sipas një studimi të ri.

“Ekspozimi i tepërt ndaj dritës blu nga pajisjet që përdorim çdo ditë, si televizorët, laptopët dhe telefonat celularë, mund të dëmtojë një gamë të gjerë qelizash në trupin tonë, nga lëkura dhe qelizat dhjamore te neuronet shqisore”, thekson Jadwiga Giebultowicz, profesore e këtij studimi.

Studiuesit e Universitetit Shtetëror të Oregonit kanë demonstruar më parë përdorimin e mizës së zakonshme të frutave (Drosophila melanogaster) në eksperimente që mizat e ekspozuara ndaj dritës blu reaguan duke aktivizuar gjenet që mbrojnë nga stresi.

“Për të kuptuar më mirë pse drita blu me energji të lartë përshpejton plakjen, ne krahasuam nivelet e metabolitëve në mizat e ekspozuara ndaj dritës blu për dy javë me ato që mbetën në errësirë ​​të plotë,” shpjegoi Dr. Giebultowicz.

Ekspozimi ndaj dritës shkaktoi ndryshime të rëndësishme në nivelet e metabolitëve në qelizat e trurit të kafshëve eksperimentale. Më konkretisht, ata zbuluan se nivelet e metabolitit të acidit suçinic u rritën, por nivelet e glutamatit u ulën.

“Acidi sukcinik është i nevojshëm për të prodhuar lëndë djegëse për funksionin dhe rritjen e çdo qelize. Nivelet e larta të saj pas ekspozimit ndaj dritës blu mund të krahasohen me benzinën që është në pompë, por nuk e ‘mbush’ makinën”, thekson Dr. Giebultoëicz.

“Një zbulim tjetër shqetësues ishte se molekulat përgjegjëse për komunikimin midis neuroneve, si glutamati, janë në nivele më të ulëta pas ekspozimit ndaj dritës blu,” vëren profesorja.

Ndryshimet e vëzhguara nga studiuesit tregojnë se qelizat nuk funksionojnë në një nivel të kënaqshëm, duke rezultuar në vdekjen e tyre të parakohshme.

“Përdorimi i LED-ve është bërë tashmë normë për ekranet e telefonave celularë, televizorët, ekranet e kompjuterëve dhe ndriçimin e brendshëm. Prandaj është një pjesë e madhe e jetës sonë të përditshme. Kimikatet sinjalizuese në qelizat e mizave dhe njerëzve janë të njëjta, kështu që rezultatet mund të verifikohen te njerëzit”, thotë ajo


Shtuar 31.10.2023 22:34