Çfarë dëshiron Putini?

Qëllimet e vendosura nga Presidenti rus Vladimir Putin në fillimin e pushtimit rus duket se janë zbutur gjatë rrjedhës së një lufte që ai supozoi se do të fitohej me shpejtësi.

Por ajo që është e qartë është se ai e sheh këtë si një moment kyç në historinë ruse.

Synimi fillestar i liderit rus ishte të kapërcejë Ukrainën dhe të rrëzojë qeverinë e saj, duke i dhënë fund për mirë dëshirës së tij për t’u bashkuar me aleancën mbrojtëse perëndimore, NATO.

Ai i tha popullit rus se qëllimi i tij ishte “çmilitarizimi dhe denazifikimi i Ukrainës”, për të mbrojtur njerëzit që i nënshtroheshin asaj që ai e quajti tetë vjet bullizëm dhe gjenocid nga qeveria e Ukrainës. “Nuk është plani ynë për të pushtuar territorin ukrainas. Ne nuk synojmë t’i imponojmë askujt asgjë me forcë,” këmbënguli ai.

Por nuk kishte nazistë dhe gjenocid, dhe Rusia ka imponuar forcë brutale në dhjetëra qytete dhe ukrainas të bashkuar në kundërshtim me pushtimin e saj.

Bombardimet vazhdojnë – por raportet e fundit nga bisedimet e paqes sugjerojnë se Rusia nuk po kërkon më të rrëzojë qeverinë dhe në vend të kësaj po synon një Ukrainë neutrale.

Shtuar 17.03.2022 09:24