Si e ndryshoi Xi Kinën gjatë një dekade në pushtet

Kur lideri kinez Xi Jinping erdhi në pushtet në vitin 2012, ai shpalosi një vizion gjithëpërfshirës për “përtëritjen e madhe” të vendit – një “ëndërr” që do ta bënte Kinën të fuqishme dhe të begatë.

Dhjetë vjet më vonë, Xi e ka transformuar Kinën. Ai e ka konsoliduar vendin si një forcë në skenën botërore, me një gjurmë të gjerë ekonomike, një ushtri moderne dhe aftësi në rritje teknologjike.

Por Kina është bërë gjithashtu një vend gjithnjë e më kufizues për qytetarët e saj, me shtypjen e shpejtë të mospajtimit, mbikëqyrjen e përhapur dhe kontrollet sociale në rritje, të cilat janë bërë më të theksuara vetëm nën politikën e kushtueshme dhe izoluese të Xi-së me zero-Covid.

Me Partinë Komuniste Kineze në mes të riorganizimit të saj pesëvjeçar të lidershipit, CNN hodhi një vështrim prapa në një dekadë ndryshimi dramatik për Kinën që ka vendosur skenën për kapitullin e ardhshëm të vendit, pasi Xi – lideri i saj më i fuqishëm në dekada – hap në një mandat të tretë të pritshëm që thyen normat.


Shtuar 22.10.2022 09:07