Shefi i NATO-s: Çdo përpjekje për të shkëputur Evropën nga Amerika e Veriut gjithashtu do ta ndajë Evropën

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg ditën e mërkurë paralajmëroi se Evropa nuk duhet të përpiqet të veprojë në mënyrë autonome në çështjet e mbrojtjes, në vazhdën e deklaratës së Donald Trump që ndezi një debat të ri nëse Kontinenti i Vjetër mund të vazhdojë të mbështetet në mbrojtjen e SHBA.

“Bashkimi Evropian nuk mund ta mbrojë Evropën. 80% e shpenzimeve të mbrojtjes të NATO-s vijnë nga aleatët e NATO-s jashtë BE-së”, tha Stoltenberg në një intervistë për Reuters.

Ai vlerësoi se është e qartë se siguria e Evropës nuk varet vetëm nga vetë Evropa por edhe nga anëtarët e tjerë të NATO-s si SHBA-ja, Kanadaja, Turqia, Norvegjia dhe Islanda.

“Nëse shikoni vetëm hartën, është e qartë se të gjitha këto vende, aleatë jashtë BE-së, janë jetike për mbrojtjen e Evropës”, ​​theksoi shefi i Aleancës së Atlantikut të Veriut.

Ai shtoi se “çdo përpjekje për të shkëputur Evropën nga Amerika e Veriut gjithashtu do ta ndajë Evropën”.

Shumë shtete evropiane, veçanërisht në Evropën Lindore, i shohin SHBA-të si garantuesin kryesor të sigurisë dhe do të kundërshtonin çdo lëvizje për ta ndryshuar atë.

Trump, ish-presidenti i SHBA-së dhe kandidati republikan në zgjedhjet presidenciale të këtij viti në SHBA, tërhoqi kritika të ashpra nga udhëheqësit perëndimorë pasi tha se SHBA nuk do të mbrojë aleatët e saj të NATO-s të cilët nuk shpenzojnë mjaftueshëm për mbrojtje, me manjatin që madje shkon aq larg sa për të inkurajuar Rusinë që të sulmojë këto vende aleate të SHBA-së.

Shumë politikanë evropianë thanë se qëndrimi i Trump ishte një thirrje zgjimi, duke vënë në dukje se kjo duhet të veprojë si një nxitje për Evropën që të bëjë më shumë për të qenë në gjendje të mbrohet.

Stoltenberg gjithashtu tha se anëtarët evropianë të NATO-s duhet të bëjnë më shumë për të zhvilluar aftësitë e mbrojtjes dhe po e bëjnë këtë. Por ai tha se kjo duhet të ndodhë në një kontekst transatlantik.


Shtuar 14.02.2024 20:13

Tags: ,