Rusia fut në listën e të kërkuarve, ministri lotonez: Monumentet sovjetike ishin mjete që i shërbenin regjimit

Ministri i Kulturës së Letonisë, një prej zyrtarëve që Rusia e ka përfshirë në listën e më të kërkuarve, thotë se monumentet sovjetike në vendet baltike ishin mjete që i shërbenin regjimit.

Sipas mendimit të tij fakti që Moska njoftoi këtë masë ndaj tij, tregon se vendimet e autoriteteve letoneze, për të hequr monumentet sovjetike nga mbrojtja si trashëgimi, janë vendimet e duhura.

Monumentet e epokës sovjetike, shkatërrimi i të cilave, sipas Kremlinit, përbën “përdhosje të kujtesës historike” ishin mjete për pushtim të shteteve baltike, tha ministri Simonas Kairys, të cilin Moska të martën e përfshiu  në listën e më të kërkuarve.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme ruse, policia futi në listën e personave më të kërkuar kryeministren e Estonisë, Kaja Kallas, ministren e kulturës të Lituanisë si dhe ish-deputetë lituanezë.

Politikanët e vendeve baltike rrezikojnë të arrestohen vetëm nëse kalojnë kufirin rus. Shpallja e tyre si “të kërkuar” nuk ka gjasa të ketë ndonjë pasojë praktike.

Ministri Kairys tha se vendi i tij kishte hequr mbrojtjen e trashëgimisë për monumentet sovjetike pasi ato “u përdorën për vendosjen e regjimit”.

“Hoqëm mbrojtjen si trashëgimi ndaj simboleve e monumentve sovjetike sepse nuk u përdorën si një vepër arti në periudhën e pushtimit sovjetik, por për të vendosur regjimin dhe pushtimin”, është shprehur ai.

Pasi Rusia sulmoi Ukrainën dy vite më parë, vendet baltike Estonia, Letonia dhe Lituania hoqën monumentet e epokës sovjetike, përfshirë edhe monumentet kushtuar ushtarëve sovjetikë të vrarë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Të tre vendet janë anëtarë të Bashkimit Evropian dhe NATO-s dhe marrëdhëniet e tyre me Moskën janë përkeqësuar ndjeshëm që nga fillimi i luftës.

Ministri Kairys tha se përfshirja e tij në listë tregonte se ai “ishte në drejtimin e duhur” dhe tha se akuzat ishin “të pakuptimta”.

“Ky fakt tregon se unë jam në udhë të mbarë. Po ashtu tregon se këto akuza janë të paqena, të çmendura”, shtoi ai.

Ai tha se kjo tregonte se Rusia ende besonte se kishte pushtet mbi tre vendet që kanë qënë pjesë e bllokut komunist sovjetik pas Luftës së Dytë Botërore derisa fituan pavarësinë me rënien e Bashkimit Sovjetik në 1991.

Kryeministrja e Estonisë, Kaja Kallas, ka shprehur në rrjetin e saj social X se përfshirja e saj në listë ishte përpjekje për ta bërë atë që të heshtte për mbështetjen ndaj Ukrainës.


Shtuar 14.02.2024 17:52