Putini vë në pikëpyetje legjitimitetin e presidentit të Ukrainës

Presidenti rus Vladimir Putin ka vënë në pikëpyetje legjitimitetin e Zelenskyt për herë të dytë në dhjetë ditë.

Putini u shpreh se Ukraina duhet të mbajë zgjedhje presidenciale pas përfundimit të mandatit pesëvjeçar të presidentit të tyre.

Zelensky, pavarësisht përfundimit të mandatit të tij, nuk do të marrë pjesë në zgjedhje, pasi një vendi që ai dhe aleatët e Kievit e konsiderojnë të saktë, ndalon mbajtjen e zgjedhjeve në kohë lufte.

Putini tha se i vetmi autoritet ligjor në Ukrainë tani është parlamenti dhe se kreu i tij duhet të marrë pushtetin. Putini dhe zyrtarë të tjerë rusë pretendojnë se mandati i Zelensky përfundoi më 20 maj.

Më 24 maj, Putini deklaroi se kompetencat e presidentit ukrainas “kanë mbaruar”. Megjithatë, ligji ukrainas ndalon drejtpërdrejt mbajtjen e zgjedhjeve gjatë kohës së luftës, shkruan shërbimi rus i BBC-së, duke theksuar se Kushtetuta e vendit përmban dispozita që deklarojnë se presidenti aktual ruan kompetencat e tij derisa kreu i ardhshëm i shtetit të marrë detyrën.

Putini fajëson Perëndimin për sulmin në Kharkiv

Presidenti rus tha se Perëndimi kishte provokuar sulmin e fundit në rajonin e Kharkiv duke injoruar paralajmërimet ruse për të mos lejuar Ukrainën të sulmojë rajonin rus Blegorod.

Sulmet në tokën ruse me armë të furnizuara nga Perëndimi në Ukrainë mund të kryhen vetëm me ndihmën e ekspertëve nga vendet perëndimore, tha Putini, duke shtuar se kjo mund të ketë pasoja të rënda .

Presidenti rus tha se mercenarët francezë kanë qenë në Ukrainë për një kohë të gjatë dhe shfaqja e një ushtrie të rregullt atje është një hap tjetër drejt konfliktit global.

Franca ka mohuar vazhdimisht pretendimet ruse se ka mercenarë francezë në Ukrainë. Parisi thotë se nuk e ka përjashtuar mundësinë e dërgimit të trajnerëve ushtarakë në Ukrainë në të ardhmen, por nuk ka marrë një vendim për ta bërë këtë.

Duke iu referuar bisedimeve të paqes, presidenti rus tha se Moska nuk i ka refuzuar kurrë bisedimet e paqes me Ukrainën dhe është e gatshme t’u kthehet atyre, ndërsa vetë Ukraina është tërhequr nga procesi i negociatave, tha Vladimir Putin.

Duke komentuar njohjen nga Rusia të talebanëve si një autoritet legjitim në Afganistan dhe heqjen e tyre nga lista e organizatave terroriste, presidenti rus tha se Rusia duhet të marrë parasysh opinionin e Afganistanit dhe të ndërtojë lidhje me vendin e saj


Shtuar 28.05.2024 17:57

Tags: