Pesë foshnja vdesin nga “kolla e mirë” ndërsa rastet rriten në Britaninë e Madhe

Pesë foshnja kanë vdekur nga kolla e mirë ndërsa rastet vazhdojnë të rriten në Angli, kanë njoftuar zyrtarët shëndetësorë.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) raportoi 1,319 raste në Angli në mars, më shumë se 900 në shkurt, duke regjistruar në vitin 2024 gjithsej afro 2,800. Frika se këtë vit mund të ketë shumë infeksione bakteriale.

Viti i fundit i pikut, 2016, kishte 5,949 raste në Angli. Infeksioni mund të jetë veçanërisht serioz për foshnjat. Gjysma e rasteve të vërejtura deri më tani këtë vit kanë qenë në moshën nën 15 vjeç, me normat më të larta tek foshnjat nën moshën tre muajshe. Pesë foshnjat që vdiqën këtë vit ishin të gjitha nën tre muajsh.

I njohur si kollë e mirë ose “kollë 100-ditore”, infeksioni është një sëmundje ciklike me kulme që vërehen çdo tre deri në pesë vjet. UKHSA ka thënë se një rënie e qëndrueshme në marrjen e vaksinës tek gratë shtatzëna dhe fëmijët dhe numrat shumë të ulët të parë gjatë pandemisë, siç ndodhi me infeksionet e tjera për shkak të kufizimeve dhe sjelljes publike, ishin të dy faktorë. Agjencia tha se një vit piku ishte i vonuar dhe u bëri thirrje familjeve që të paraqiten për t’u vaksinuar nëse nuk e kishin bërë tashmë.


Shtuar 9.05.2024 17:31