Inteligjenca artificiale mund të ndihmojë në zvogëlimin e rasteve të mbetura në pritje

Ministri i ligjit Kiren Rijiju të shtunën tha se inteligjenca artificiale mund të ndihmojë në “mënyra befasuese” për të siguruar dhënien e qëndrueshme të drejtësisë dhe për të zvogëluar numrin e rasteve të pazgjidhura.

Duke iu drejtuar seancës përmbyllëse të një ngjarjeje dyditore të organizuar nga Gjykata e Lartë për Ditën e Kushtetutës, ai tha se inteligjenca artificiale (AI) mund të ndihmojë në zbatimin e mjeteve të menaxhimit të gjykatës si menaxhimi i rrjedhës së çështjeve, normat e pastrimit të menaxhimit të çështjeve, informacioni në internet i ligjeve gjyqësore dhe algoritmi i automatizuar -Sistemi mbështetës i bazuar, i cili të gjitha mund të rrisin efikasitetin e funksionimit të gjyqësorit.

Meqenëse gjykatat në Indi tashmë po i nënshtrohen një ndryshimi transformues duke u shndërruar në dixhital, domeni në zhvillim i AI mund të ndihmojë në mënyra befasuese për të siguruar dhënien e qëndrueshme të drejtësisë dhe për të zvogëluar numrin e rasteve të pazgjidhura, tha ministri.

Ai tha se makinat, natyrisht, nuk mund të zëvendësojnë gjyqtarët njerëzorë, por ato mund të ndihmojnë gjyqtarët në procesin e vendimmarrjes duke dhënë mendime të llogaritura dhe të paanshme.

Sinkronizimi i AI me mençurinë njerëzore mund të ndihmojë në sjelljen e shpejtësisë në dhënien e drejtësisë, tha Rijiju.

Presidenti Ram Nath Kovind, Shefi i Drejtësisë së Indisë NV Ramana, gjyqtarë të Gjykatës së Lartë dhe gjykatave të larta, ndër të tjera, ishin të pranishëm në ngjarje. Duke iu referuar shqetësimeve për çështjet në pritje në gjykata të ndryshme, ministri tha se përshtatshmëria e infrastrukturës gjyqësore është kritike për zvogëlimi i pezullimit dhe numri i lëndëve të pazgjidhura në gjykata.

Qeveria aktuale, tha Rijiju, është e ndjeshme ndaj nevojave të sigurimit të infrastrukturës gjyqësore të pajisur mirë për gjyqësorin vartës për të lehtësuar administrimin e drejtësisë në një mënyrë që lejon dhënien e lehtë dhe në kohë të drejtësisë për të gjithë.

Qeveria është e përkushtuar të investojë burimet maksimale të mundshme për ndërtimin e infrastrukturës cilësore të gjeneratës së ardhshme në mënyrë që ato të zhvillohen në motorë të rritjes ekonomike, vuri në dukje ai.

Roli i gjyqësorit në gjykimin e mosmarrëveshjeve të infrastrukturës dhe duke mbajtur parasysh interesat më të mëdha kombëtare është vendimtar për rrjedhën e trajektores së zhvillimit dhe kostot e përgjithshme të projektit, tha ai.

Duke iu referuar mekanizmit alternativ të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve për të ulur barrën e gjykatave, Rijiju tha se qeveria qendrore ka ndërmarrë iniciativa të ndryshme politikash për promovimin dhe forcimin e mekanizmit, nëpërmjet ndryshimeve në ligjet ekzistuese. Në vazhdimësi të këtij ushtrimi, është duke u marrë në shqyrtim sjellja e një ligji të pavarur për ndërmjetësimin, tha ai para tubimit./h.ll/albeu.com