Eksperti amerikan: Tre javët e ardhshme do të përcaktojnë rezultatin e luftës

Ish-zëvendës ndihmësi i sekretarit të mbrojtjes për Evropën dhe NATO-n, Michael Ryan, ka folur këtë mëngjes me Kay Burley të Sky News.

Ai tha se ndërsa rusët kishin “rivlerësuar objektivin e tyre në luftë” për t’u fokusuar në Ukrainën lindore, “problemi i tyre madhor” do të ishte nëse ata mund të “rindërtonin mjaftueshëm fuqi luftarake” dhe të merrnin një forcë “me shumë përvojë” ukrainase në lindje.

“Tre javët e ardhshme do të jenë vendimtare. Ajo do të përcaktojë rezultatin e luftës,” tha ai.

“Nëse ne në Perëndim mund të rrisim ndjenjën tonë të urgjencës në furnizimin e ukrainasve, të mbështjellë deri në nivelin e linjës ajrore të Berlinit, ukrainasit mund të dalin vërtet nga kjo me një fitore.”

Duke folur për emërimin e fundit nga Rusia të gjeneralit Alexander Dvornikov, zoti Ryan tha se ai besonte se komandanti i ri do t’i kthehej “taktikave klasike ruse”, duke përfshirë “sulme masive ajrore dhe artilerie”.

Ai shtoi: “Do të jetë një propozim i vështirë për ta, sepse ne thjesht nuk vlerësojmë se ata kanë energjinë për të qenë në gjendje të kryejnë atë lloj fushate.

Do të shkaktojë shumë brutalitet, siç ka parashikuar Presidenti Zelenskyy. Do të duket si Lufta e Dytë Botërore, siç tha ministri i jashtëm ukrainas.

Por në fund të ditës rusët do të pësojnë edhe më shumë viktima me këtë qasje.”

Ryan vazhdoi duke thënë se “loja e fundit personale e Presidentit Vladimir Putin është të qëndrojë në pushtet”, sepse “ai nuk ka shumë opsione pasi të largohet nga qeveria në Rusi”.