Bie numri i lindjeve/ Japonia nuk prodhon më pelena për fëmijë, por vetëm për të moshuarit

Japonia po përballet me një problem akut të plakjes së popullsisë.

Oji Holdings ka njoftuar se prodhimi i pelenave për fëmijë do të ndalojë nga shtatori i ardhshëm për shkak të uljes së kërkesës pasi shitjet e tyre ranë nga rreth 700 milionë në 2001 në 400 milionë sot.

Ndërkohë, pelenat për të moshuarit janë shumë të kërkuara në Japoni dhe kanë më shumë se një dekadë shitur më shumë se pelenat për fëmijë, me statistikat e fundit që sugjerojnë se ky trend do të vazhdojë.

Numri i lindjeve në Japoni ra vitin e kaluar në një rekord të ulët prej 758,631 kundrejt 1,590,503 vdekjeve. Në vitin 2022, përqindja e fëmijëve nën moshën 15 vjeç korrespondonte me më pak se 12% të popullsisë së vendit, ndërsa ajo e atyre mbi 65 vjeç arriti në 30%.

Popullsia e Japonisë nga 125 milionë sot pritet të bjerë në 88 milionë deri në vitin 2065, një rënie prej 30% gjatë 45 viteve.

Kryeministri i Japonisë, Fumio Kishida, i ka quajtur nivelet e ulëta të lindjeve një “krizë ekzistenciale” dhe urdhëroi mbështetje financiare për familjet e reja, më shumë leje prindërore dhe akses më të lehtë në kujdesin e fëmijëve.
Megjithatë, me shumë pak përjashtime, fushatat e qeverisë kombëtare dhe autoriteteve lokale për të bindur japonezët që të kenë më shumë fëmijë deri më tani kanë pasur pak ndikim.


Shtuar 27.03.2024 18:19