Bombardimet ruse kanë shkatërruar thuajse gjithë qytetin, por jo portin e Mariupolit

Një personazh i lartë drejtues i Portit të Mariupolit, i cili u arratis nga qyteti i rrethuar dje, i tha BBC-së se pjesa më e madhe e qytetit është shkatërruar plotësisht, por zona e portit mbetet kryesisht e paprekur. Burri, i cili nuk dëshiron të identifikohet publikisht për shkak të shqetësimeve të sigurisë, tha se gjashtë anije me flamur të huaj ishin bllokuar në port që nga fillimi i luftës, por “ndryshe nga pjesa tjetër e qytetit, porti kishte vuajtur relativisht nga një bombardim i vogël”.

Mariupol është porti më i madh në Detin Azov dhe një nga portet më të mëdha të Ukrainës për eksportin e produkteve bujqësore. Kapja e tij do të ishte strategjikisht e rëndësishme për Rusinë.

Kremlini ka mohuar vazhdimisht se ka synuar qëllimisht infrastrukturën dhe ndërtesat civile, si shkollat, spitalet dhe shtëpitë në Mariupol – shumë prej të cilave janë shkatërruar me një numër të madh viktimash.

Por fakti se zona e portit mbetet relativisht e padëmtuar mund të jetë një tregues që Rusia vlerëson rëndësinë e saj strategjike dhe ka shmangur qëllimisht synimin e vetë portit.

Shtuar 23.03.2022 10:45