BE zbulon planin për të lehtësuar krizën e gazit në Europë

Komisioni Evropian ka njoftuar një paketë masash për të lehtësuar një rritje të çmimit të energjisë që ka dërguar faturat në qiell në të gjithë Evropën.

Miratimi i shkurtimeve të taksave dhe blerja e përbashkët e karburantit nga anëtarët e BE -së ishin ndër propozimet e paraqitura.

Çmimet e energjisë kanë arritur nivele rekord për arsye të ndryshme, duke përfshirë kërkesën e lartë për gaz natyror ndërsa ekonomitë rimëkëmben nga pandemia Covid-19, informon albeu.com.

Çmimi me shumicë i gazit është rritur me 250% që nga janari, duke shkaktuar një rritje të kostove për konsumatorët dhe bizneset.

Shefja e energjisë i Komisionit, Kadri Simson, tha të mërkurën se ekzekutivi i BE -së po iu përgjigje thirrjeve për veprim duke zbuluar një “kuti mjetesh të çmimit të energjisë”.

“Kutia e mjeteve” përshkruan hapat që vendet anëtare mund të ndërmarrin për të zvogëluar faturat e energjisë në vendet e tyre pa shkelur ligjin e BE -së. Ajo kryesisht konfirmon masat që qeveritë kombëtare tashmë mund të përdorin, por konsideron se çfarë mund të bëjë më shumë Komisioni.

Simson tha se shtetet anëtare ishin të vendosura më së miri për të lehtësuar barrën e rritjes së çmimeve të energjisë me afrimin e dimrit, raporton albeu.com.

Ajo u bëri thirrje vendeve të BE -së të marrin në konsideratë ndihmën emergjente të të ardhurave për familjet e cenueshme, ndihmën shtetërore për kompanitë dhe uljen e synuar të taksave.

Simson gjithashtu këshilloi shtetet anëtare që të ndërpresin përkohësisht pagesat e faturave aty ku është e nevojshme, dhe të vendosin masa mbrojtëse për të shmangur këputjen nga rrjeti.

Në krye të këtyre masave, Simson tha se Komisioni do të shikonte përfitimet e mundshme të blerjes së gazit natyror nga vendet e BE -së, raporton alebu.com.

Ajo shtoi se, vendet mund të blejnë kolektivisht gaz për të formuar një rezervë strategjike. Por, si skema e përbashkët për të blerë vaksina Covid-19 gjatë pandemisë, pjesëmarrja do të ishte vullnetare.

Ideja u propozua kohët e fundit nga qeveritë që duan më shumë ndërhyrje të BE -së, siç është Spanja.

Të gjitha vendet anëtare u inkurajuan të përdorin fondin e BE-së për rimëkëmbjen e Covid-19 prej 750 miliardë eurosh për të investuar në energji të pastër për të përmbushur objektivat e klimës të bllokut./albeu.com


Shtuar 13.10.2021 15:31