Anija kozmike euro-ruse zbulon sasi të mëdha uji nën sipërfaqen e planetit Mars

Exo Mars Trace Gas Orbiter (TGO) , një mision i përbashkët i Agjencisë Evropiane Hapësinore (ESA) dhe Agjencia Hapësinore Ruse (Roscosmos), e cila ka orbituar Marsin çdo vit, ka zbuluar sasi të konsiderueshme të ujit të fshehur nën sipërfaqen e planetit.

Sipas ESA, zona e pasur me ujë është sa madhësia e Holandës.

Uji u zbulua nga instrumenti FREND i anijes kozmike, e cila harton hidrogjenin në shtresën e sipërme të tokës së Marsit. Ndërsa dihej se ka ujë në planetin “të kuq”, shumica ishin gjetur në rajonet e tij polare të akullta në formën e akullit. Deri më sot, vetëm sasi të vogla janë gjetur në gjerësi më të ulëta.

Igor Mitrofanov i Institutit të Kërkimeve Hapësinore të Akademisë Ruse të Shkencave në Moskë, i cili udhëhoqi studimin e ri, tha: Duke supozuar se ky hidrogjen është i lidhur me molekulat e ujit, ne vlerësojmë se deri në 40% të zonës pak nën sipërfaqen e tokës duket të jetë ujë.

“Ky zbulim është një hap i parë i mahnitshëm, por ne kemi nevojë për më shumë vëzhgime për të ditur me siguri se me çfarë forme uji kemi të bëjmë,” tha Hakan Svendham i ESA./albeu.com


Shtuar 15.12.2021 17:20