A është e dëmshme të lahesh çdo ditë?

Duke u rritur gjithmonë keni dëgjuar se nuk është e nevojshme të bëni dush çdo ditë. Përfundimisht, kupton se ose nuk mund të kalosh një ditë pa i larë flokët, ose kalojnë 4-5 ditë pa pasur nevojë të lani flokët. Sa shpesh i lani flokët varet nga disa faktorë, si përbërja e tyre, yndyra, përpunimi i tyre, si dhe mënyra e jetesës dhe mosha juaj.

Në cilat raste duhet të laheni çdo ditë?

Shampo pastron flokët tanë dhe largon ndotësit e mjedisit, zbokthin dhe djersën. Ajo gjithashtu shpërndan sebumin, një substancë vajore, dylli e prodhuar nga gjëndrat dhjamore pranë folikulave tona të flokëve. Sebumi parandalon që skalpi ynë të thahet shumë dhe mbron lëkurën nga infeksionet. Nëse grumbullohet sebum, mund të shkaktojë probleme, duke i bërë flokët tanë të yndyrshëm dhe ndoshta me erë të keqe.

Gjithashtu, flokët shumë të hollë bëhen të yndyrshëm më shpejt. Kjo është për shkak se ata nuk kanë flokë të mjaftueshëm për të thithur vajin.

Në këto raste, pra personat me flokë shumë të yndyrshëm, larja e përditshme është shumë e dobishme, nëse nuk është e nevojshme. Si dhe nëse përdorni shumë shpesh produkte stilimi, të cilat grumbullohen në lëkurën e kokës dhe shkaktojnë acarim. Por përveç acarimit, ato ka të ngjarë të parandalojnë rritjen e flokëve duke bllokuar folikulat e flokëve.

Siç mund ta imagjinoni nëse stërviteni çdo ditë dhe djersiteni shumë, kripa nga djersa mund të bllokojë poret dhe gjëndrat e flokëve. Nëse të paktën nuk i lani flokët më pas, mund të ndodhë inflamacion i gjëndrave të flokëve (folikuliti) dhe puçrra në lëkurën e kokës. Situata rëndohet kur flokët janë të yndyrshëm.

Megjithatë, thjesht mund të zgjidhni një shpëlarje të thjeshtë, në vend të një larjeje normale, çdo ditë tjetër për të hequr vajrat nga flokët tuaj, nëse mendoni se nuk mund ta anashkaloni shampon, mund të zgjidhni një pa sulfate dhe të shmangni ujin e nxehtë dhe fërkimin e tepërt sepse irritojnë lëkurën e kokës.

Në cilat raste duhet shmangur larjet e përditshme

Nëse, nga ana tjetër, keni flokë kaçurrela, sepse janë mjaft të brishtë, nuk rekomandohet larja e përditshme.

Gjithashtu, nëse keni flokë të lyer, bojërat e bëjnë boshtin e flokëve më të prirur ndaj dëmtimit, ndaj larja duhet të bëhet dy deri në tre herë në javë.

Një faktor paradoksal që mund të ndikojë sa shpesh i lani flokët është mosha juaj. Prodhimi i sebumit është zakonisht më i ngadalshëm gjatë fëmijërisë, shkon në mbingarkesë gjatë adoleshencës, nivelet zvogëlohet gjatë moshës madhore dhe ngadalësohet gradualisht pas moshës 70-vjeçare. Pra, ndërsa rritemi, skalpi ynë mund të jetë më i thatë dhe të mos kërkojë larje të përditshme.


Shtuar 1.08.2023 10:34

Tags: