8 vitet e fundit shënuan rekord, temperaturat më të larta që bota ka regjistruar

8 vitet e fundit kanë qenë më të ngrohtat e regjistruara në botë.

Temperatura mesatare globale në vitin 2022 ishte rreth 1.15°C mbi nivelet para-industriale (1850-1900), duke variuar nga 1.02°C deri në 1.27°C.

Gjasat për të shkelur përkohësisht kufirin 1.5 shkallë të Marrëveshjes së Parisit po rriten me kalimin e kohës, sipas  Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO).

2022 ishte viti i 8-të radhazi (2015-2022) që temperaturat globale arritën të paktën 1C mbi nivelet para-industriale. Vitet 2015 deri në 2022 ishin më të ngrohtat e regjistruara. Viti 2022 ishte 5/o deri në 6/o më i ngrohtë, për shkak të ndikimit të Nina (ftohja periodike e Oqeanit Paqësor). Tre vitet më të ngrohta ishin 2016, 2019 dhe 2020.

Temperatura mesatare globale për dekadën 2013-2022 ishte 1,14 gradë mbi nivelin 1850-1900 (nga 1,02 në 1,27). Në dekadën 2011-2020 mesatarja ishte 1.09 C.

WMO përdori të dhëna nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e Shteteve të Bashkuara (NOAA), Instituti Goddard i NASA-s për Studimet Hapësinore (NASA GISS), Qendra Met Office Hadley e Mbretërisë së Bashkuar dhe Kërkimet Klimatike të Universitetit të Anglisë Lindore në studimin e saj. Njësia (HadCrut) , Grupi i Tokës Berkeley, Qendra Evropiane për Parashikimet e Motit me Distanca të Mesme me Shërbimin e saj të Ndryshimeve Klimatike Copernicus dhe Agjencinë Meteorologjike të Japonisë /albeu.com


Shtuar 12.01.2023 17:40