6 shenja që tregojnë se jeni një person i lumtur, sipas shkencës

Lumturia nuk mund të matet por disi shkencëtarët duke kryer eksperimente dhe sondazhe, zbuluan disa nga shenjat që tregojnë se një person është i lumtur.

Përherë jeni me vonesë!

Njerëzit të cilët gjithmonë vonohen rezultojnë të jenë më të lumtur dhe madje jetojnë më gjatë. Ata që janë vonë priren të jenë më optimistë për menaxhimin e kohës. Ata mendojnë se mund të bëjnë mijëra gjëra në një periudhë të shkurtër kohore por në fakt përfundojnë vonë. Ata që vijnë vonë janë gjithashtu më të qetë dhe nuk bëjnë panik në situata të tensionuara .

Zgjoheni herët!

Njerëzit e mëngjesit janë më të lumturit. Studiuesit krahasuan zogjtë e hershëm dhe bufat e natës dhe zbuluan se këta të fundit ishin më pak të kënaqur me jetën e tyre dhe kishin më shumë sëmundje mendore. Ata që zgjohen herët në përgjithësi kanë një komponent gjenetik që ndrydh depresionin dhe sëmundjet kronike.

Keni motër!

Motrat inkurajojnë komunikim më të hapur në familje, gjë që çon në shprehje më të mirë emocionale. Arsyeja kryesore është ndoshta se vajzat e kanë më të lehtë të flasin për emocionet sesa djemtë. Përveç kësaj, motrat përmirësojnë aftësitë tuaja sociale dhe djemtë komunikojnë më mirë me vajzat.

Punoni si luleshitës ose kopshtar!

Është interesante se luleshitësit dhe kopshtarët janë më të lumturit nga të gjitha profesionet. Edhe punët prestigjioze dhe të paguara mirë nuk ofrojnë të njëjtën sasi lumturie. Për shembull, punëtorët më pak të lumtur ishin punonjësit e HR dhe IT, si dhe bankierët .

Jetoni në Finlandë!

Sustainable Development Solutions e Kombeve të Bashkuara shkruan një raport vjetor ku vlerësohet lumturia e çdo vendi. Ndër faktorët më të rëndësishëm janë jetëgjatësia dhe mbështetja sociale. Është interesante se Finlanda është emëruar si vendi më i lumtur dhe kënaqësia e përgjithshme e jetës është më e lartë atje.

Hani shumë fruta dhe perime!

Një studim zbuloi se pjesëmarrësit që konsumojnë shumë fruta dhe perime nga 3-4 racione deri në 8 racione në ditë ishin më të lumtur se më parë. Sasia e lumturisë që ata morën ishte e barabartë me atë të gjetjes së një pune të re.


Shtuar 4.11.2023 15:36

Tags: