10 qytetet më të shtrenjta në botë për vitin 2022

Kompania globale e lëvizshmërisë, ECA International ka publikuar listën e saj vjetore të qyteteve më të shtrenjta në botë për të jetuar dhe sërish Hong Kongu është në krye të listës.

Renditja është krijuar bazuar në disa faktorë, duke përfshirë çmimin mesatar të produkteve shtëpiake si qumështi dhe vaji i gatimit, qiraja, shërbimet komunale dhe fuqia e monedhës vendase.

Ky është viti i tretë me radhë që Hong Kongu renditet si qyteti më i shtrenjtë në botë në indeksin ECA. ECA International nuk është e vetmja kompani që rendit qytetet e botës bazuar në ekonomi, raporton cnn.

Njësia e Inteligjencës Economist (EIU) me qendër në Londër publikon indeksin e saj të kostos botërore të jetesës çdo dhjetor. Në vitin 2021, Tel Avivi mori çmimin e vendit më të shtrenjtë për të jetuar, me Parisin dhe Singaporin që ndanin vendin e dytë. Hong Kongu ishte në vendin e pestë, pas Cyrihut. Në vitin 2020, Hong Kongu, Cyrihu dhe Parisi ndanë vendin e parë.

Të dyja listat përdorin çmimet e artikujve të përditshëm si sendet ushqimore dhe karburantet për të përcaktuar renditjen e tyre. Megjithatë, EIU i lidh shifrat e tij me dollarin amerikan, kështu që ekonomitë që bëjnë të njëjtën gjë – si Hong Kongu, për shembull – kanë më shumë gjasa të renditen më lart.

Sido që të jetë, pavarësisht renditjes së qyteteve në indekse të ndryshme, është e qartë se qytetet aziatike, evropiane dhe të Amerikës së Veriut janë shumë më të shtrenjta për të jetuar sesa homologët e tyre në Afrikë dhe Amerikën e Jugut.

  1. Hong Kong
  2. New York
  3. Geneva
  4. London
  5. Tokyo
  6. Tel Aviv
  7. Zurich
  8. Shanghai
  9. Guangzhou
  10. Seoul/albeu.com/


Shtuar 8.06.2022 21:17