Zvicra drejt pagesës 50 franga për ata që shkojnë në urgjencë pa patur nevojë

Ky është mendimi i Komisionit të Shëndetësisë në Këshillin Kombëtar, i cili propozon që për çdo vizitë të panevojshme të tarifohen 50 franga. Projektligji tani del për konsultim.

Shuma maksimale vjetore e përqindjes (për çdo vizitë “të panevojshme”) duhet të rritet – 50 franga – për njerëzit, përveç fëmijëve dhe grave shtatzëna, që shkojnë në urgjencë për asgjë. Kantonet duhet të jenë të lira për të futur një instrument të tillë ose jo. Kështu propozon Komisioni i Shëndetësisë i Këshillit Kombëtar (CSSS-N) në një projektligj që do të dërgohet së shpejti për konsultim, transmeton albinfo.ch.

Projektligji, i miratuar me 13 vota kundër 11 dhe një abstenim, u frymëzua nga një nismë parlamentare e cila propozoi vendosjen e një “takse” me qëllim të devijimit të rasteve të vogla nga departamentet e urgjencës spitalore – të cilat shpesh janë të mbingarkuara – drejt një kujdesi më adekuat dhe ekonomik.

CSSS-N, duke marrë parasysh se një “taksë” e tillë do të ishte antikushtetuese, identifikoi rritjen e synuar në ndarjen e kostos së pacientit si një zgjidhje pragmatike që do të garantonte një zbatim të qartë dhe uniform.

Janë marrë në konsideratë dy opsione: një rritje në shumën maksimale vjetore të përqindjes prej 50 frangash për çdo përdorim të pajustifikuar të shërbimeve të urgjencës spitalore ose një shtesë e përqindjes prej 50 frangash që do të ndodhte përpara se i siguruari të arrinte shumën maksimale vjetore prej norma e përqindjes. Me 13 vota kundër 12 kundër, CSSS-N vendosi të mbështesë variantin e parë. E dyta do t’i nënshtrohet ende procedurës së konsultimit si propozim i pakicës. Nga kjo dispozitë do të përjashtoheshin fëmijët, gratë shtatzëna dhe personat që shkojnë në urgjencën e spitaleve me recetë me shkrim të mjekut, qendrës së telemjekësisë ose farmacistit.


Shtuar 13.04.2024 23:08