Emigrantët shqiptarë, BBC publikon shifrat: Sa kanë mbërritur në Britani, sa janë kthyer mbrapsht dhe sa kanë përfituar azil

BBC i ka dedikuar një tjetër artikull emigrantëve shqiptarë që mbërrijnë në Britani. Lexoni më poshtë se çfarë shkruan!

Ministri i Emigracionit Robert Jenrick ka theksuar numrin e emigrantëve shqiptarë që kanë mbërritur në Britaninë e Madhe këtë vit.

Në disa varka të vogla “80% e individëve vijnë nga Shqipëria”, u tha ai deputetëve.

Pra, sa kanë mbërritur dhe pse po largohen nga Shqipëria, të cilën Jenrick e quajti një “vend të sigurt”?

Sa emigrantë shqiptarë vijnë në Britaninë e Madhe?

Ka pasur një rritje të shpejtë të numrit të emigrantëve shqiptarë që kalojnë Kanalin Anglez:

-Në vitin 2020, 50 mbërritën me varka të vogla

-Në vitin 2021, 800 kaluan

-Në 2022, 12,000 kanë mbërritur deri më tani

“Rritja ka qenë eksponenciale dhe ne mendojmë se kjo është kryesisht për shkak të faktit se bandat kriminale shqiptare kanë fituar një bazë në veri të Francës,” i tha Komandanti i Kërcënimeve të Kanalit Klandestin Dan O’Mahoney në Komisionin e Përzgjedhur të Çështjeve të Brendshme javën e kaluar.

Nga emigrantët shqiptarë të këtij viti, rreth 10,000 ishin burra beqarë, të rritur.

Kjo përfaqëson rreth 1% të meshkujve në moshë pune në Shqipëri, sipas shifrave të popullsisë nga Eurostat.

Sa emigrantëve shqiptarë u jepet azil?

Në vitin deri në qershor 2022 janë paraqitur 7267 kërkesa për azil nga emigrantët shqiptarë, dyfishi i një viti më parë.

Në përgjithësi, 53% e pretendimeve nga shqiptarët pranohen.

Rreth 14% e pretendimeve të suksesshme ishin nga burra beqarë, të rritur. Shumica ishin nga gra dhe fëmijë.

Disa emigrantë shqiptarë besohet se bëjnë kërkesa për azil me arsyetimin se janë trafikuar në Mbretërinë e Bashkuar.

Shqiptarët janë kombësia më e referuar për mbështetjen e trafikimit në Mbretërinë e Bashkuar.

Në vend që të kërkojnë azil, disa emigrantë shqiptarë zgjedhin të zhduken dhe të punojnë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar, përpara se të kthehen në vendin e tyre, tha O’Mahoney.

Shqiptarët mund të hyjnë në Britaninë e Madhe me vizë. Qytetarët e kualifikuar mund të aplikojnë për viza me gjatësi të ndryshme për turizëm, biznes, studim dhe aktivitete të tjera.

Nga korriku 2021 deri në qershor 2022, Mbretëria e Bashkuar ka marrë 30,703 aplikime për viza nga shtetas shqiptarë dhe ka pranuar 20,289 prej tyre, sipas shifrave të Home Office.

Sa shqiptarë janë kthyer?

Në vitin 2022, në gjashtë muajt deri në qershor, 440 persona u kthyen në Shqipëri,  pothuajse të gjithë ishin beqarë, burra të rritur.

Shqiptarët përfaqësojnë numrin më të madh të shkelësve të huaj të dërguar në vitin 2022.

Një marrëveshje dypalëshe e nënshkruar në vitin 2021 nga sekretarja e atëhershme e Brendshme Priti Patel synonte të përshpejtonte largimin e kriminelëve shqiptarë dhe azilkërkuesve të dështuar nga Britania e Madhe.

“Më shumë se 1000 shqiptarë, duke përfshirë disa që kaluan Kanalin ilegalisht për të ardhur në MB” janë kthyer në bazë të kësaj marrëveshjeje, thotë Home Office.

Marrëveshja nuk e lejon qeverinë të largojë shqiptarët me një rast aktual azili në MB.

Çfarë i bën emigrantët të largohen nga Shqipëria?

Tre dekada pas rënies së diktaturës së Enver Hoxhës dhe hapjes së kufijve të Shqipërisë, rreth 60% e popullsisë së rritur të vendit donte të largohej, sipas një sondazhi të Gallup të publikuar në dhjetor 2018.

Ata përmendën korrupsionin, pagat e ulëta, kushtet e këqija të punës dhe cilësinë e ulët të jetës si arsyet e tyre kryesore.

Të ardhurat mesatare vjetore neto të familjeve në Shqipëri ishin vetëm 1,997 € (1,720 £) në 2018, sipas shifrave më të fundit të disponueshme nga Eurostat, ndërsa në MB ishte 21,464 €.

Shqipëria ka aplikuar për anëtarësim në BE dhe negociatat për këtë u hapën në korrik 2022.

Aktualisht, qytetarët shqiptarë mund të hyjnë pa viza në BE dhe të qëndrojnë deri në 90 ditë në çdo periudhë 180 ditore si turistë,  por ata nuk kanë të drejtë automatike për të punuar, studiuar apo jetuar atje.

Cilat janë shqetësimet për bandat shqiptare në Mbretërinë e Bashkuar?

Duke informuar deputetët për emigrantët shqiptarë,  O’Mahoney tha: “Ka padyshim njerëz që kanë nevojë për ndihmën tonë, por ka edhe një numër të madh që po bëjnë lojëra qëllimisht me sistemin.”

Ai vazhdoi duke theksuar rolin e bandave kriminale shqiptare në Britaninë e Madhe.

Një raport i Agjencisë Kombëtare të Krimit (NCA) i publikuar në fillim të këtij viti tha se këto banda ishin përgjegjëse për importimin e fermave të kanabisit në shkallë industriale në MB.

Bandat shqiptare janë gjithashtu lojtarët kryesorë në tregun e kokainës prej 5 miliardë paundësh në Mbretërinë e Bashkuar, thotë NCA.

Në vitin 2017, një shtetas shqiptar u burgos pasi drejtoi një operacion kontrabande kokaine me vlerë rreth 60 milionë paund.

Sipas një raporti të Balkan Insight nga gushti i këtij viti, ka pasur një rritje të llogarive anonime në transferimet reklamuese të TikTok të njerëzve nga Shqipëria në MB.

Reklamat ofrojnë për të çuar njerëzit në MB nga Franca me varka ose nga Belgjika me kamionë, me një kosto prej 2,000-5,000 £ secila.

Vitin e kaluar, Home Office nisi një zgjatje të programit të saj Parandalimi për të devijuar adoleshentët shqiptarë të rrezikuar nga bashkimi me bandat që trafikonin njerëz dhe kokainë në MB.

Shqiptarët përbëjnë një nga grupet më të mëdha të shtetasve të huaj në burgjet e Anglisë dhe Uellsit.

Kryeministri shqiptar Edi Rama ka thënë në një postim në Twitter: “Mbretëria e Bashkuar duhet të luftojë bandat e krimit të të gjitha kombësive dhe të ndalojë diskriminimin e shqiptarëve për të justifikuar dështimet e politikave”./Albeu.com