Dogji të gjallë dy persona në Greqi, shqiptari i arrestuar në Maltë kundërshton ekstradimin: Ekspertët gabuan me shenjat e gishtave

Avokatët e një shqiptari që i reziston ekstradimit për në Greqi, për një vrasje të dyfishtë të tmerrshme, kanë kërkuar heqjen e një raporti të hartuar nga një ekspert grek i gjurmëve të gishtërinjve me arsyetimin se është përdorur një metodë e vjetëruar për të analizuar gjurmët.

36-vjeçari Ledjon Brakaj u arrestua në Maltë muajin e kaluar dhe u la në paraburgim pas një urdhër-arresti evropian në emër të tij nga autoritetet greke.

Brakaj kërkohet t’i nënshtrohet procedimit penal për vrasjen e rëndë të dyfishtë të pronares së një biznesi suvenirësh dhe nipit të saj në vitin 2015 në ishullin grek të Aeginës.

Raportet thonë se trupi i Irini Marmarino ishte gjetur i vdekur së bashku me atë të nipit të saj, Lambros Protonotarios, brenda shtëpisë së saj. Të dy viktimat ishin torturuar para se të vriteshin, me autopsinë që arriti në përfundimin se dy viktimat ishin rrahur aq egërsisht sa kishin pësuar fraktura dërrmuese në të gjithë trupin e tyre dhe se u ishte vënë flaka teksa ata ende po merrnin frymë.

Gjatë gjykimit të burrit, inspektorët e policisë Kurt Ryan Farrugia dhe Robinson Mifsud i thanë gjykatës se i akuzuari ishte kapur pasi u gjetën gjurmët e gishtave të tij që përputheshin me ato të dërguara nga autoritetet në Greqi.

Por në një kërkesë të depozituar mëngjesin e sotëm nga avokatët Franco Debono, Marion Camilleri dhe Francesca Zarb, argumentohej se në akte nuk kishte asnjë dokumentacion që tregonte se si ishin marrë printimet, nga kush apo sa kohë më parë ishin marrë. Çështja e fundit ngriti pyetje për të drejtat e njeriut në lidhje me “mbajtjen pa dallim” të të dhënave të gjurmëve të gishtërinjve, praktikë e cila ishte deklaruar në kundërshtim me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut në rastin e vitit 2020, Gaughran kundër Mbretërisë së Bashkuar.

Një faktor tjetër i kapur nga avokatët ishte se raporti i ekspertit grek kishte deklaruar se gjurmët e burrit ishin klasifikuar duke përdorur Sistemin Henry, një teknikë e zhvilluar në 1896, përmes së cilës gjurmët e gishtërinjve renditen sipas karakteristikave fiziologjike për kërkime.

“Jo vetëm që sistemi është arkaik, por në raportin e ekspertit ai nuk tregon në asnjë mënyrë se si është bërë analiza krahasuese, modus operandi apo teknikat e përdorura për të arritur në përfundimet e tij”, argumentuan avokatët.

Për këtë, mbrojtja kërkoi që gjykata të fshihen nga aktet e çështjes të gjitha dokumentet që kanë të bëjnë me marrjen dhe analizimin e gjurmëve të gishtave të Brakajt.